Home | Akita Inu vs. Shiba Inu: de verschillen tussen deze honden

Akita Inu vs. Shiba Inu: de verschillen tussen deze honden

⏱ Leestijd: 4 minuten

Soms lijken twee hondenrassen zoveel op elkaar, dat het moeilijk zijn om ze van elkaar te onderscheiden. Dat is ook zo bij de Akita Inu en de Shiba Inu. Allebei worden ze afgekort tot Akita en Shiba, oftewel zonder de Inu. Het zijn in ieder geval twee rassen die er allebei heel vriendelijk zijn en een aantrekkelijk uiterlijk hebben. Bovendien zijn het allebei Japanse rassen.

Ze lijken dus enorm op elkaar, maar laat je niet misleiden! Het zijn namelijk wel echt twee verschillende rassen en ze hebben ook allebei verschillende kenmerken. Zo hebben ze verschillende karaktereigenschappen, een andere achtergrond, een andere grootte en hadden ze vroeger een andere functie. Wat de verschillen tussen de twee rassen precies zijn, lees je hieronder.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!

De Shiba Inu

Om te snappen wat de verschillen zijn tussen de Shiba en de Akita, is het natuurlijk wel handig om ook wat te weten over de rassen. De Shiba Inu is een redelijk kleine hond en is afkomstig uit Japan die meestal werd gebruikt als waakhond of als jachthond voor klein wild. De vertaling van de naam van het ras is dan ook ‘kleine hond’.

Hij heeft een pluizige vacht, driehoekige oren die recht overeind staan en een opgerold staart die dicht tegen zijn rug aanligt. Hij weet gemiddeld dertien kilo en heeft een schofthoogte van tussen de 34 en de 42 centimeter. De vacht kan rood zijn van kleur, maar ook zwart, tan of sesam. Wel moet elke kleur een Urajiro hebben. Dat zijn de witte vlekken in de vacht bij de staart, borst, keel, buik en de binnenkant van de benen.

Het karakter

De Shiba heeft echt een eigen willetje. Het is een zelfstandige en onafhankelijke hond die zich niet graag onderwerpt aan zijn baasje. Hij vertoont dan ook sterk territoriaal gedrag. Het is dus een goede waakhond. Hij heeft niet de neiging om veel onnodig te gaan blaffen. Het is een loyale hond die goed met andere dieren overweg kan en erg vriendelijk is.

De Akita Inu

De Akita komt ook uit Japan en is van nature een jachthond. Hij werd gebruikt om vogels, beren en wilde everzwijnen te vangen. Het is een grote hond die een gemiddelde schofthoogte heeft van tussen de 60 en de 70 centimeter.

Hij weegt gemiddeld zo’n 33 tot 48 kilo. Hij heeft een robuust en gespierd lichaam met een krachtig uiterlijk. Zijn snuit is lang en zijn oren staan recht overeind op zijn kop. Hij heeft een dikke en harige start die over zijn rug krult.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Akita wordt ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het karakter

De Akita is een heel fijn hondenras dat ontzettend loyaal is. Ze hechten dan ook erg veel waarde aan de vriendschap met hun baasje. Het is een hele zelfstandige hond die zichzelf prima kan redden, maar hij wil wel graag bij het gezin horen.

Over het algemeen is hij redelijk rustig, maar hij kan juist ook heel temperamentvol zijn. Het is een slimme hond waardoor je hem veel kan leren. Hij zal zich soms te goed voelen voor simpele commando’s, dus je kunt hem het beste flink uitdagen op mentaal vlak.

Akita Inu vs. Shiba inu: de verschillen

Er zijn een aantal verschillen te ontdekken tussen de Akita Inu en de Shiba Inu. Zo is de Akita over het algemeen wat groter dan de Shiba. Hierdoor is hij ook wat krachtiger en zwaarder dan de Shiba. De Shiba is namelijk een stuk kleiner en wat slanker gebouwd. Ook heeft de Akita een groter hoofd dat een beetje de vorm van een driehoek heeft terwijl de Shiba Inu juist een breed hoofd heeft met een hele puntige snuit waardoor hij wat meer op een vos lijkt.

De Shiba kan dankzij zijn kleiner formaat beter in een kleiner huis wonen dan de Akita. De rassen zijn allebei in verschillende kleuren verkrijgbaar, maar de Akita zie je het vaakst met een rode of witte vacht, terwijl de Shiba wat vaker voorkomt in het zwart, rood, wit en rood/zwart.

Verschillende karakters

Ook hebben de honden allebei een net iets ander karakter. De Shiba Inu heeft meer discipline nodig dan de Akita Inu. De Akita raakt namelijk heel erg gehecht aan zijn eigenaar en is erg loyaal. Hij wil vooral een team zijn met zijn baasje, terwijl bij de Shiba discipline juist een belangrijk onderdeel is van zijn hechting aan het baasje. Wanneer er een conflict ontstaat, zullen de rassen allebei anders reageren.

De Shiba Inu zal waarschijnlijk brullen en een dreigende houding aannemen terwijl de Akita Inu waarschijnlijk zal gaan vechten. Daarnaast is de Akita over het algemeen ook wat dominanter.

Leer alles over jouw lieve Akita

Wil je álles leren over jouw Akita? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond!

Klik hier om het boek te bekijken

Honden en kinderen

Als je een gezin met jonge kinderen hebt, dan is een Shiba Inu waarschijnlijk een betere keuze dan een Akita Inu. De Akita probeert namelijk altijd te domineren en kan niet zo goed samenleven met kinderen tot een jaar of acht. Je kunt natuurlijk wel je hond flink trainen, maar kinderen kunnen ook wel eens boos zijn en de hond een schop of een tik geven en dat zal de Akita niet vergeten.

De Shiba is echt een trouwe vriend en een goede oppas, maar ook met hen moet je een training volgen. Wel kan een Akita dan weer beter samenwonen met andere huisdieren dan de Shiba.

Een rustig karakter

Over het algemeen heeft de Akita een rustiger karakter. Het is een volgzame hond, terwijl de Shiba wat meer een hooligan kan zijn en wel eens wil proberen om te ontsnappen. Hij heeft veel beweging nodig, anders kan hij de meubels gaan slopen. Ook kan de Shiba veerkrachtiger zijn dan de Akita. De Akita is een redelijk vrije hond, terwijl de Shiba wat hyper en wat speelser is.

De Akita staat bekend als een dominante, maar beschermende hond die agressief kan zijn tegenover andere honden. De Shiba is juist een onafhankelijke hond die heel gereserveerd is bij mensen of dieren die hij niet kent. Bij het onderhouden van de rassen is de Shiba Inu wat goedkoper.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Akita?

Bekijk dan het Akita Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Akita wilde weten in één compleet e-book!”

Akita Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Akita!

  • Wil je een Akita kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Akita zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Akita trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Akita de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Akita en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Akita Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Akita Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Akita Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!