Inhoudsopgave
De Akita staat voor veel hondenliefhebbers in de top 5 als het om favoriete hondenrassen gaat. De loyaliteit, de mooie vacht en de sterke bouw van de hond zijn belangrijke oorzaken van de huidige populariteit van deze hond.
Als je een Akita wilt aanschaffen is het belangrijk om te bekijken of het een hond is waarvan het karakter bij dat van jou past. En natuurlijk of het karakter van de hond in jouw gezinssituatie past.
Je moet namelijk relatief stevig in je schoenen staan om het respect van de Akita te winnen. En daarnaast moet je dit type hond voldoende aandacht en uitdaging geven om hem gezond, vitaal en gelukkig te houden.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!
Ontstaan van het karakter van de Akita
De Akita staat tegenwoordig bekend om de loyaliteit en vriendschap die ze bieden. Maar toen het ras ontstond, ergens in 1600, werden Akita’s ingezet als vechthond en werden ze gebruikt om op beren te jagen.
Dit moedige ras is vernoemd naar de regio Akita op het Japanse eiland Honshū, waar de honden in de jaren 1600 zijn ontstaan. Deze honden werden oorspronkelijk gevonden in de besneeuwde bergen en werden door de inboorlingen aangeduid als ‘sneeuwland honden’ voordat ze Akita werden genoemd.
Het oorspronkelijke doel van het ras was om op grote dieren te jagen. Daarbij kan je denken aan elanden, beren, herten en wilde zwijnen. De jagers lieten de hond het wild in het nauw drijven om ze vervolgens zelf af te schieten.
Maar die brute praktijken zijn alweer even geleden. Tegenwoordig is de Akita veel meer een gezinshond geworden. Het is het type hond dat de familie als zijn of haar roedel ziet.
Karaktereigenschappen van de Akita
De Akita staat bij sommige mensen bekend als een eenling. Het is geen einzelgänger, maar wel een behoorlijk onafhankelijke hond die zich prima zelf kan redden. Deze onafhankelijkheid houdt niet in dat de hond geen liefde kan tonen of niet gek is met jou of je gezin. Het tegenovergestelde is juist waar.
De Akita wil graag bij een gezin horen en zal een sterke band vormen met de baas en de rest van de gezinsleden. Dat de Akita een eenling is, is vooral te zien als je bijvoorbeeld naar een hondenuitlaatplek gaat. Dit type hond zal zich niet inspannen om erg sociaal te zijn tegenover andere mensen of honden.
Verder is de Akita een hele rustige en loyale viervoeter, al kan deze soort ook heel temperamentvol zijn. Het is dan belangrijk dat je hier als baasje goed mee om kunt gaan. De Akita kan het nodig hebben dat het baasje laat zien wie de baas is.
Verder zijn deze honden bovengemiddeld intelligent, maar ook bovengemiddeld koppig. Je kunt een Akita veel leren, maar hij zal zich in sommige gevallen te slim voelen voor de simpelere commando’s. Dit maakt dat je goed moet zorgen dat je de Akita mentaal uitdaagt.
Let op: Het karakter van jouw Akita (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Gedrag van jouw Akita
De hondensoort Akita kan zoals gezegd een temperamentvol en koppig ras zijn. Toch hoeven ze niet met harde hand opgevoed te worden. Als je een Akita wilt laten luisteren zal je hem of haar op de juiste manier moeten motiveren. Daarnaast is ook wederzijds respect enorm belangrijk. Als de Akita geen respect voor je heeft zal hij ook zeker niet doen wat je vraagt.
Het respect krijg je door als een echte leider met overwicht te handelen. Mocht je dit van jezelf niet hebben, dan is het belangrijk te bekijken of de Akita wel een hond voor jou is. Wanneer er sprake is van wederzijds respect zal je de Akita in een mum van tijd heel veel kunnen leren.
Dit type honden moet je wel consequent opvoeden want de hoge intelligentie betekent ook dat verkeerde dingen makkelijk aangeleerd zijn. Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen, zou je daarom met je Akita op een puppy cursus kunnen gaan. Met behulp van een kundige trainer kun je naar een gehoorzame en geweldige hond toewerken.
De Akita met kinderen
Dit type hond is zoals gezegd zeer geschikt voor een familie. De Akita kan namelijk goed opschieten met kinderen, ook als deze nog vrij jong zijn. Dit is vooral zo als je de socialisatie en opvoeding goed laat verlopen. De Akita kan het beste van pup af aan al leren dat kinderen geen vreemden of vijanden zijn. Zo leert hij dat hij hier voorzichtig en leuk mee kan en moet omgaan. Het is daarbij ook belangrijk dat de kinderen met respect omgaan met de Akita. De opvoeding is wat dat betreft dus tweezijdig.
Hoewel de Akita prima samen kan zijn met kinderen is het niet verstandig om dit type hond door een kind te laten uitlaten. Dit is vooral omdat Akita’s fysiek en mentaal te sterk zijn voor kinderen. Het zijn sterke en grote honden die makkelijk een kind mee kunnen trekken.
Kinderen zijn vaak nog geen echte leiders en daardoor zal de Akita al snel doorhebben dat hij of zij sterker is. Je moet als baas dus altijd zorgen dat je zelf de hond uitlaat. Je kinderen kunnen natuurlijk meelopen, maar jij als baas moet de leider zijn.
Leer alles over het karakter van jouw Akita
Wil je alles weten over het karakter van jouw Akita? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.
Klik hier om het boek te bekijken →
Minder sociaal met dieren
Doordat de Akita van origine gefokt is als jager zal deze hond dit ook op kleine huisdieren uit kunnen oefenen. De jachtdrift komt dan bovendrijven en kleine huisdieren zijn dan vaak de focus. Het is mogelijk dat een Akita wel met andere (kleine) dieren om kan gaan, maar dan moet dit vanaf pup af aan al genormaliseerd zijn. Deze huisdieren ziet de Akita dan als deel van de roedel. Hij zal er niet meer op jagen, maar ze juist gaan beschermen.
Met andere honden zijn vooral de Akita reutjes niet heel sociaal. Dit is vooral omdat de Akita een dominant karakter heeft. In geval van een machtsstrijd zal de Akita niet terugdeinzen, soms met alle gevolgen van dien.
Het is overigens best mogelijk dat een Akita wel prima met een andere hond overweg kan, maar ook dan is het belangrijk dat dit vanaf jonge leeftijd al gebeurt.