Inhoudsopgave
De Akita Inu is een hondenras dat een prachtige vacht heeft met halflange haren. De ondervacht van de Akita is heel zacht en dik, terwijl de bovenvacht wat langere haren heeft. Deze is niet zo zacht als de ondervacht, maar voelt juist eerder ruw en hard aan.
De vacht van dit ras heeft een beschermende functie en hij doet dan ook wat hij moet doen, namelijk de Akita lekker warm houden. Vroeger was dat ook wel nodig, want dit ras werd vooral gebruikt als jachthond in de bergen in het noorden van Japan, waar het erg koud kan worden. De vacht van de Akita kan in verschillende kleuren voorkomen. In dit artikel bespreken we de zwarte Akita Inu.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!
Verschillende kleuren
De vacht van de Akita kan veel verschillende kleuren hebben. Er is geen een kleur die niet bij het ras past of die ‘fout’ is. Het ligt dus niet aan de kleur van de vacht als een Akita niet mee mag doen aan speciale hondenwedstrijden. Er zijn natuurlijk wel kleuren die wat vaker of wat minder vaak voorkomen. Zo zijn zwart, wit, rood, grijs, fawn, zilver kleuren die je vaak ziet bij de Akita.
Het is ook mogelijk dat de ondervacht van de Akita een andere kleur heeft dan de bovenvacht. Daarnaast heb je ook pinto Akita’s, wat betekent dat hij vlekken in zijn vacht heeft. De vacht hoeft dus helemaal niet één effen kleur te zijn. Er zijn namelijk ook gestroomde kleuren Akita Inu’s. Dat betekent dat je een gestreepte vacht hebt terwijl de ondergrond een andere kleur heeft. Het zijn dan geen duidelijke strepen zoals je bij een tijger ziet, maar ze zijn iets vager. Een ander woord voor een gestroomde vacht is brindle.
Zwart is een van de traditionele kleuren
De Akita was niet altijd zo’n kleurrijke hond. Vroeger, toen het ras nog veel puurder was, waren er veel minder verschillende kleuren waarin de Akita voorkwam. De traditionele vachtkleuren waren toen rood of sesam. Rood is dan natuurlijk niet echt felrood, maar meer een warme kleur bruin. Sesam betekent dat je een rode vacht hebt met witte punten.
Door de jaren heen is de Akita echter met zoveel verschillende hondenrassen gekruist en die hadden allemaal verschillende kleuren, waardoor dit ras nu ook in veel verschillende kleuren voorkomt. Ook hebben ze inmiddels lang niet allemaal meer één kleur, maar zijn er dus ook gestroomde varianten.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Akita wordt ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.
De zwarte Akita
Zwart is dus een kleur die redelijk vaak voorkomt bij een Akita. De kleur die het meeste voorkomt is echter bruin. Wanneer je een zwarte Akita hebt, is deze meestal niet helemaal zwart van kleur. Sowieso heeft bijna elke Akita een Urajiro.
Wat dat precies is, lees je hieronder. Daarnaast bestaat de zwarte vacht van de Akita vaak uit verschillende tinten. Zo kan zijn rug dus heel diep zwart zijn, terwijl de rest van het lichaam meer naar grijs neigt. Het kan wel voorkomen dat de hond helemaal zwart is, maar dat zie je niet heel vaak.
De Urajiro
De meeste Akita’s hebben een Urajiro. Dit is een vast patroon van kleuren die zich op de vacht bevindt. Het houdt in dat de zijkant van de staart, de bakkebaarden, de buik, de hals, de onderkant van de kaak en de binnenkant van de poten een witte kleur hebben. Als je een zwarte Akita hebt, is dus dus nooit helemaal zwart. Hij is dan namelijk zwart met wit.
Elke kleur Akita heeft zo’n Urajiro. Alleen de witte Akita heeft dit natuurlijk niet, want die is over zijn gehele lichaam wit. Technisch gezien zou je kunnen zeggen dat hij wel een Urajiro heeft, maar dat valt dan niet op omdat de rest van zijn lichaam ook wit is.
De Amerikaanse Akita zwart
Als je het hebt over de Akita, dan ben je eigenlijk niet helemaal duidelijk genoeg. Er zijn namelijk twee verschillende soorten Akita’s. Zo heb je de traditionele Japanse variant en de Amerikaanse Akita. Officieel komt de Akita uit Japan.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog namen de Amerikaanse soldaten een aantal puppy’s mee naar huis. Hier werd er flink doorgefokt met de dieren en hierbij werd er niet bepaald gekeken naar de stambomen of naar zuivere bloedlijnen. Hierdoor is de Amerikaanse Akita qua uiterlijk net iets anders dan de Japanse Akita.
Hij is namelijk over het algemeen wat donkerder van kleur. Ook heeft de Amerikaanse Akita Inu een masker oftewel een bies. Dat betekent dat hun snuit een hele donkere kleur heeft, alsof hij een mondmasker op heeft. Zo’n bies is meestal zwart van kleur. Zo heeft bijna elke Amerikaanse Akita dus ook zwart in zijn vacht. Behalve de witte Akita, die heeft niet zo’n masker.
Leer alles over jouw lieve Akita
Wil je álles leren over jouw Akita? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond!
Klik hier om het boek te bekijken →
De verzorging van de zwarte Akita vacht
Een zwarte vacht is heel mooi, maar het kan ook misleidend zijn. Je ziet namelijk minder snel wanneer je hond vies is en dus een wasbeurt nodig heeft! Gelukkig kun je het altijd wel een beetje zien dankzij de Urajiro die natuurlijk wit van kleur is.
Bovendien hoef je lang niet altijd te wachten tot je ziet dat je hond vies is voordat je hem een wasbeurt kan geven. Het is het beste om dit regelmatig te doen. Hiermee voorkom je dat de vacht dof wordt en gaat stinken.
Na een flinke wandeling door het bos of door een ander natuurgebied kan je zwarte Akita erg vies worden. Dit zie je niet alleen terug aan de kleur van de vacht, maar hij heeft natuurlijk een erg dikke vacht waar allerlei viezigheid in kan blijven hangen. Je kunt daarom het beste je hond regelmatig even onder de douche zetten en hem wassen met een goede shampoo.
Een doffe vacht
De zwarte vacht van je Akita hoort natuurlijk gewoon te stralen en te glanzen. Wanneer dit niet het geval is en hij er dof uit ziet, kun je het beste even naar de dierenarts gaan. Het kan dan namelijk zijn dat hij last heeft van een bepaalde ziekte of aandoening. Deze hebben namelijk vaak een negatieve invloed op de kwaliteit van de vacht.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) zwarte Akita?
Bekijk dan het Akita Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!