Inhoudsopgave
De Akita is een hondenras dat voor veel mensen uit duizenden te herkennen is. Hij heeft namelijk best wel specifieke kenmerken dankzij zijn krulstaart en dikke vacht. Het is een hele trotse en eigenwijze hond. Het is dan ook een hele krachtige hond en is zelfs in Japan, het land waar hij officieel vandaan komt, een natuurmonument. Akita is niet zijn hele naam, want officieel heet hij de Akita Inu.
Van oorsprong werd deze hond vooral gebruikt om te jagen, maar tegenwoordig wordt hij vaker gebruikt als een gezelschapshond. Het is een mooie en lieve hond, maar helaas is hij maar beperkt verkrijgbaar. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Akita Inu.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!
Waar komt de naam Akita vandaan?
Laten we beginnen met de naam van dit prachtige ras. Officieel heet het ras dus niet Akita, maar Akita Inu. Het is een ras dat afkomstig is uit Japan en hij heeft dus ook een Japanse naam. Hij komt namelijk uit een provincie in Japan die ook Akita heet. Deze provincie ligt in het noorden van Honshu.
De geschiedenis van de Akita
Als je meer wil weten over de Akita Inu, dan moet je natuurlijk beginnen met het begin en dat is de geschiedenis van het ras. Inmiddels is het het nationale ras van Japan, maar dat was natuurlijk niet altijd zo. Sinds 1931 wordt het ras namelijk beschouwd als een officieel deel van het nationaal erfgoed. De geschiedenis begon echter al zo’n vierduizend jaar geleden.
Tenminste, dat wordt gedacht door de experts die afgaan op de resten van een hondenskelet dat in het noorden van Japan werd gevonden. Op het begin werd de Akita vooral gebruikt als jachthond. Ze werden gebruikt om te jagen op wilde vogels, everzwijnen en beren. Deze honden leefde in een gebied dat niet erg toegankelijk was en daardoor bleef het ras ook heel zuiver.
Waakhonden
Op een gegeven moment kwam er een onrustige periode voor de honden. Er kwamen namelijk burgeroorlogen en boerenopstanden in het gebied van de Akita, waardoor de honden vooral werden gebruikt om het huis te beschermen.
Hierdoor werd het ras dus meer een waakhond. Rond 1700 kreeg generaal Tsunayoshi belangstelling voor de honden en de Akita’s werden toen de vaste metgezellen van de Samoerai. Omdat de Samoerai een belangrijk persoon was, kwam er een wet die het verbood om de honden te verwonden of te doden. Dit heeft ertoe geleid dat de Akita een belangrijke plaats in de Japanse mythologie heeft gekregen.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Akita wordt ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.
Verschillende dieptepunten
Opnieuw volgde er verschillende dieptepunten. Zo kwamen in de periode 1868 tot 1912 de hondengevechten in opkomst. Deze gevechten moesten dan de krijgslust van de samoerai ook weer stimuleren.
Voor deze honden werden een aantal specifieke rassen veel gebruikt, waaronder de Akita Inu. Hierdoor werd de Akita vaak met verschillende rassen gekruist, wat niet erg goed was voor de zuiverheid van het ras. Er kwamen toen nakomelingen met hangoren die Shin Akita werden genoemd, oftewel nieuwe Akita. Dit was echter een enorme degeneratie van het ras.
De hondenbelasting
Na de trieste periode van de hondengevechten kwam er weer een nieuw dieptepunt. De hondenbelasting werd namelijk ingevoerd, wat er toe leidde dat er heel veel honden af werden geslacht. Daarnaast was er ook nog een hondsdolheid epidemie waar ook veel honden aan dood gingen. In 1930 nam Japan gelukkig maatregelen om verschillende diersoorten te beschermen en de Akita hoorde hier ook bij.
Er werd een vereniging opgericht die het ras moest beschermen. Een edelman genaamd Ichinoseki probeerde om de Akita uit de tijd van Tsunayoshi weer terug te halen door heel selectief te gaan fokken. Op deze manier kon er in een redelijk korte tijd weer de hond terug worden gefokt die tweehonderd jaar daarvoor ook leefde.
De Tweede Wereldoorlog
Net als het dan weer goed lijkt te gaan, kwam er een nieuw dieptepunt, namelijk het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het vlees van de hond werd namelijk gebruikt om te eten en de vacht werd gebruikt voor de warmte.
Dit ging zo ver dat er in 1946, aan het einde van de oorlog, nog maar een paar exemplaren van het ras over waren. Het was opnieuw Ichinoseki die zich inzette om het ras te redden en hij ging weer flink fokken. Hij had namelijk een aantal honden van dit ras stiekem thuis verborgen, want het was toen verboden.
Naar Amerika
De Akita werd ook gekruist met de Duitse Herdershond. De pups hiervan werden verkocht voor heel veel geld aan Amerikaanse soldaten. Op deze manier kwamen de honden ook in de Verenigde Staten terecht. Hier werden de honden doorgefokt zonder verder echt te kijken naar de stamboom of naar een zuivere bloedlijn. Er ontstond dus een Amerikaanse variant van het ras, dat voor veel verwarring zorgde bij fokkers en keurmeesters.
In het jaar 2000 zijn ze gescheiden in twee verschillende types: namelijk de Akita en de Great Japanese Dog, oftewel de American Akita.
De fysieke kenmerken van de Akita
De Akita is een hondenras dat erg gemakkelijk is te herkennen. Dat komt door de specifieke kenmerken van het ras. Zo hebben ze bijvoorbeeld een heel gespierd en robuust lichaam met een krachtig uiterlijk en grote botten.
Hun snuit is lang, ze hebben donkerbruine ogen die klein en alert zijn en hun oren zijn puntig en staan een beetje schuin. Ze hebben een driehoekige kop, dat sommige mensen een beetje aan een beer doet denken. Over het algemeen ziet de Akita er heel vastberaden en fel uit. Dat heeft hij ook te danken aan zijn verleden als jachthond.
De staart
Het handelsmerk van het ras is zijn dikke en harige staart. Deze krult namelijk over de rug van de hond. Hierdoor zijn er geen twee Akita’s te vinden die dezelfde staart hebben. Sommige Akita’s hebben zelfs een dubbele krul. De staart is ook heel groot omdat het ras een hele dikke vacht heeft. Ze hebben een halflange vacht die dubbel is gelaagd.
De ondervacht is zacht en dik en de vacht die daarboven zit is wat langer en beschermend, maar niet zo zacht als de ondervacht. Omdat de Akita van origine uit de bergen van Japan komt waar het erg koud kan zijn, moet de vacht natuurlijk wel dik genoeg zijn om de hond droog en warm te houden in de zwaarste weersomstandigheden.
Leer alles over jouw lieve Akita
Wil je álles leren over jouw Akita? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.
Klik hier om het boek te bekijken →
Verschillende kleuren Akita
Er zijn veel verschillende kleuren waarin de Akita voor kan komen. Zo heb je rood, zwart, grijs, zilver, fawn, wit of pinto. Daarnaast zijn er ook nog gestroomde kleuren, namelijk zwart gestroomd, bruin gestroomd, blauw gestroomd, fawn gestroomd en rood gestroomd. De ondervacht hoeft niet per se dezelfde kleur te hebben als de bovenvacht, maar deze kan best een andere kleur hebben.
Gewicht en grootte
Natuurlijk hoort er ook een bepaald gewicht en grootte bij de Akita, net zoals dat bij elk ander hondenras is. Ook hier weer is een reu over het algemeen wat groter dan een teef. Een reu mag namelijk een schofthoogte hebben van tussen de 64 en de 70 centimeter. Dat is dus best wel groot voor een hond.
Een teefje is dus iets kleiner en heeft een gemiddelde hoogte van tussen de 58 en de 54 centimeter. Bij zo’n grote hoogte van de hond hoort natuurlijk ook een bijbehorend gewicht. Zo mag en teefje tussen de 32 kilo en de 46 kilo wegen. Een mannetje mag tussen de 34 kilo en de 50 kilo wegen. Wanneer jouw Akita zwaarder is dan dat, is er sprake van overgewicht.
Verschillende soorten Akita
Wanneer we spreken over de Akita, kunnen we het over twee verschillende soorten hebben. Je hebt namelijk de Japanse Akita en de Amerikaanse Akita. De Japanse versie is de originele Akita.
De Amerikaanse versie is ontstaan toen Amerikanen de Japanse Akita’s mee naar huis namen nadat de Tweede Wereldoorlog af was gelopen. Zij gingen in Amerika verder met fokken en zo ontstond toen de Amerikaanse Akita. Hij wordt ook wel de herdershond Akita genoemd.
Verschillende kruisingen
Er worden vaak verschillende hondenrassen met elkaar gekruist. Wat je dan krijgt is een unieke hond die zowel de uiterlijke als de mentale kenmerken heeft van allebei de rassen. Ook de Akita wordt wel eens gebruikt voor een kruising.
Zo wordt hij bijvoorbeeld ook wel eens gekruist met de Siberische Husky. Je krijgt en een Huskita. Dit is een iets grotere hond die gemiddeld tussen de 22 en de 35 kilo weegt. Het is een onafhankelijke hond, wat er ook wel voor zorgt dat ze wat afstandelijk kunnen zijn. Dat is dus perfect voor iemand die geen aanhankelijke hond wil. Hij wil wel graag bij een familie horen en is daar erg loyaal aan.
De Akita Chow
Wanneer je de Akita mixt met een Chow Chow, krijg je de Akita Chow. Dit is een ideale gezinshond, maar ook een ideale waakhond omdat ze dat allebei van origine zijn. De Chow Chow is een Chinees ras en de Akita Japans, dus je hebt een Aziatische hond.
De Akita Chow is een grote hond die tussen de 40 en de 65 kilo weegt. Let er dus wel goed op of je wel genoeg ruimte hebt voor een grote hond als deze, want hij neemt veel plek in beslag in je huis. Bovendien heeft deze kruising een hele dikke vacht die veel verzorging nodig heeft. Dit moet je ook meteen al op jonge leeftijd aanleren, want zo kun je voorkomen dat hij hier op latere leeftijd moeilijk over gaat doen.
De Corgita
Door de Akita te mixen met een Welsh Corgi Pembroke krijg je de Corgita. Dit is een hele leuke, energieke, kleine en speelse hond. Hij past perfect bij een gezin met kinderen en kan ook goed met andere dieren overweg. Het is een aanhankelijke hond die graag veel tijd door wil brengen met zijn gezin.
Je kunt hem daarom het beste niet te lang alleen laten, want dat vindt hij niet fijn. Hij leert redelijk gemakkelijk, waardoor het ook een fijn ras is voor mensen die nog weinig ervaring hebben met honden.
Het karakter van de Akita
De Akita is een heel fijn hondenras. Hij is namelijk ontzettend loyaal en hechten veel waarde aan de vriendschap met hun baasje. Toen het ras ontstond, werd hij vooral ingezet als jachthond en daarna als vechthond. Hierdoor kan hij nog steeds wel een beetje een eenling zijn. Het is dan ook een hele zelfstandige hond en kan zichzelf prima redden.
Toch wil hij heel graag bij een gezin horen en hij heeft vaak een hele sterke band met zijn baasje. Het is een redelijk rustige hond, maar hij kan ook wel heel temperamentvol zijn. Op zulke momenten is het belangrijk dat je hem duidelijk laat merken dat jij de baas bent. Verder is de Akita heel slim, maar ook heel koppig. Je kan hem veel leren, maar hij zal zich soms te slim voelen voor simpele commando’s. Je moet de Akita dus goed mentaal uitdagen, want anders gaat hij zich vervelen.
Is een akita gevaarlijk?
Ondanks dat de Akita vroeger werd gebruikt als jachthond, vechthond en als waakhond, is het geen gevaarlijk ras. Sterker nog, hij zal helemaal niet snel ruzie zoeken. Niet met een mens, maar ook niet met een ander dier. Het is juist een heel lieve hond, maar wederzijds respect is wel heel belangrijk bij dit ras. Als je geen respect voor hem hebt, heeft hij dat ook niet voor jou en dan zal hij niet doen wat je wil.
De Akita kan goed opschieten met kleine kinderen. Omdat het van origine een jager is, kan hij echter beter niet samen leven met andere kleine dieren. Dit is daarentegen wel mogelijk als dit van jongs af aan al gebeurt, want dan raakt hij er meteen aan gewend.
Zo is de Akita als puppy
De Akita is een ontzettend schattige puppy. Hij doet er ongeveer een jaar over om volwassen te worden en daarna groeit hij ook niet meer. De puppy zal heel snel groeien in het begin omdat hij een flinke eetlust heeft. Zorg er dus ook voor dat je pup genoeg beweging krijgt voordat hij last krijgt van overgewicht. Wel is het zo dat de puppy in het begin vooral aankomt in spiermassa terwijl zijn skelet nog helemaal niet zo sterk is.
Het is dan ook belangrijk dat je pup in het begin nog niet te lange wandelingen maakt, langs de fiets mee loopt of op de trap loopt. Op deze manier kan hij namelijk blijvende schade oplopen. Natuurlijk is het ook belangrijk om je puppy Akita gezond en gebalanceerd voer te geven.
Het zindelijk maken van de Akita
Het hebben van een hond heeft natuurlijk ook minder leuke kanten en het zindelijk maken van je Akita is er daar zeker een van. Het kan een flinke klus zijn om je hond zindelijk te maken en het zal ook echt niet in één keer goed gaan.
Het belangrijkste is om niet te straffen wanneer je hondje iets fout doet, maar om hem juist te belonen wanneer hij iets goed doet. Hij snapt niet dat hij straf krijgt als hij iets fout doet en zal er juist alleen maar bang en schuw door worden. Je kunt je hond het beste gewoon negeren wanneer hij iets fout doet, want dit vindt hij niet leuk. Houd er ook rekening mee dat het altijd wel een keer fout zal gaan en dat dat ook oké is. Wees wel consequent in deze gevallen. Je hond snapt er namelijk niets van als je het ene moment boos op hem bent en het volgende moment weer heel vrolijk doet.
Deze voeding heeft je Akita het liefst
De Akita houdt er van eten, wat ervoor zorgt dat ze ook een grotere kans hebben om last te krijgen van overgewicht. Het is dan ook erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hond alleen maar de benodigde voeding binnen krijgt en dat hij niet te veel eet. Overgewicht is namelijk slecht voor een hond en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Dat wil je natuurlijk niet hebben! Je kunt kiezen voor speciaal voer, maar je kunt ook gewoon afwegen hoeveel hij op een dag mag hebben. Natuurlijk is het geen probleem om af en toe snoepjes aan je Akita te geven, maar geef er niet te veel.
Zo verzorg je je Akita
Omdat de Akita een hele dikke vacht heeft, is het ook belangrijk dat deze goed verzorgd wordt. Hij moet namelijk regelmatig geborsteld worden, minimaal één keer in de week. De vacht gaat hier niet alleen mooi van glanzen, je Akita zal dit ook nog eens heerlijk vinden. In principe is het prima om een gewone borstel te gebruiken, alleen loop je dan wel het risico dat de onderlaag niet goed wordt verzorgd. Je kunt dus het beste een speciale hondenborstel gebruiken.
Ook is het belangrijk dat je je hond buiten borstelt, want anders komt heel je huis onder de haren te zitten en dat wil je natuurlijk niet. Check ook altijd na een wandeling zijn vacht, want hier kan van alles in blijven zitten en de Akita zal er zeker niet voor terugdeinzen om eens door de bossen te rennen. Je kunt je Akita ook het beste van tijd tot tijd even wassen en vergeet dan ook vooral niet om zijn oren mee te nemen, want ook die hebben een goede verzorging nodig.
De gezondheid van de Akita
Grotere hondenrassen hebben vaak last van specifieke gezondheidsproblemen en de Akita is hier helaas geen uitzondering op. Zo krijgen ze bijvoorbeeld al snel last van een heup- en elleboogdysplasie. Dit is een probleem aan het elleboog gewricht of aan het heupgewricht en ontstaat wanneer de gewrichtskom niet op de goede manier is afgelijnd.
Daarnaast hebben Akita’s ook wel eens last van patella luxatie. Hierbij is er een afwijking in het kniegewricht waarbij de knieschijf afschuift van het kniegewricht. De knieschijf schiet dan uit de gleuf naar de binnenkant of de buitenkant van de knie. De Akita heeft overal best een prima levensverwachting. Gemiddeld worden ze namelijk tussen de tien en de twaalf jaar oud. Dat is redelijk normaal voor een hond van die grootte.
De prijs van een Akita
Sommige rassen kunnen best prijzig zijn en de Akita is ook zo’n prijzig ras. De prijzen kunnen enorm uiteen lopen. Je betaalt minstens €600,- voor een puppy en maximaal €1500,-.
Hoeveel je precies betaalt, hangt ook af van de plek waar je je puppy koopt. Via Marktplaats betaal je meestal rond de €600,- en bij een erkende fokker betaal je juist de hoofdprijs. Het voordeel van het kopen via Marktplaats is dus dat het een stuk goedkoper is, maar je loopt hier ook meer risico om een zieke hond te kopen van een broodfokker.
Bij een erkende fokker betaal je dus wel meer geld, maar je weet dan ook wel zeker dat je een gezonde hond koopt. Natuurlijk kun je ook nog altijd naar het asiel gaan, maar de kans dat hier een Akita zit is vrij klein.
Hachiko
Er zijn ook bekende Akita’s en Hachiko is daar een voorbeeld van. Het is een verhaal dat de zelfstandigheid van de trouw van het ras goed in beeld brengt. Hachiko was een hond die zijn baasje elke dag naar het station van Shibuya begeleidde. In de middag wachtte hij zijn baasje dan weer op. Op een dag, op 21 mei 1925, kwam het baasje van Hachiko niet meer terug. Hij was namelijk gestorven aan een hartaanval. Toch bleef Hachiko elke middag nog naar het station komen, zelfs toen zijn baasje al lang was overleden.
Op 7 maart 1935, bijna tien jaar later, is Hachiko ook gestorven en wel op dezelfde plek als waar hij zijn baas voor het laatst levend had gezien, namelijk op het station. Door zijn loyaliteit waar geen einde aan kwam, werd Hachiko een beroemde hond en een symbool voor trouw en vriendschap. Er werd zelfs een standbeeld gemaakt ter nagedachtenis van Hachiko.
Dit standbeeld werd geplaatst in 1943, maar werd tijdens de oorlog omgesmolten om wapens van te maken. De zoon van de kunstenaar maakte na de oorlog het standbeeld opnieuw en het werd op dezelfde plek neergezet.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Akita?
Bekijk dan het Akita Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!