Home | Hachiko: het verhaal van deze akita

Hachiko: het verhaal van deze akita

⏱ Leestijd: 4 minuten

Net zoals mensen heb je ook bekende honden. Zo heb je natuurlijk Samson van Samson en Gert, Snoopy, Scooby-Doo of Marley van de film Marley & Me. Er zijn heel veel honden op te noemen die bekend zijn!

Sommige honden zijn bekend geworden omdat ze een bekend baasje hebben, omdat ze in een mooie film hebben gespeeld of omdat ze een mooi verhaal hebben. En dat laatste geldt ook voor Hachiko. Dit is een bekende Akita uit Japan. Hij heeft zo’n bijzonder ontroerend verhaal dat hij wereldwijd bekend is geworden. Hieronder lees je alles over Hachiko, de bekendste Akita.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!

Hachiko

Hachiko leefde bijna honderd jaar geleden in Japan. Hij behoorde tot de Japanse professor Hidesaburo Ueno. Hij was een professor aan de Keizerlijke Universiteit van Tokyo en hij kreeg de Akita van zijn student. De professor noemde zijn hond dus Hachiko en ze werden al snel dikke vrienden. De Akita staat erom bekend dat het een hele trouwe en loyale hond is en dat blijkt wel uit het feit dat hij zijn baasje elke dag vergezelde op weg naar zijn werk.

Hij liep elke ochtend mee naar het station van Shibuya waar de professor op de trein stapte. Vervolgens liep de hond ‘s middags weer naar het station. Hier wachtte hij dan zijn baasje weer op totdat hij uit zijn werk kwam zodat ze samen weer naar huis konden gaan.

Hachiko: Het overlijden van de professor

Op een dag, ongeveer een jaar nadat de Akita bij de professor was komen wonen, overleed Ueno plotseling. Hij kreeg op zijn werk een hartaanval en kwam dus nooit meer met de trein terug naar huis. Hachiko was echter zo trouw aan zijn baasje, dat hij elke dag op het station van Shibuya bleef wachten tot zijn baasje weer zou verschijnen. Tevergeefs natuurlijk, want hij kwam nooit meer terug.

Dit bleef Hachiko de Akita bijna tien jaar lang volhouden. Elke dag liep hij weer naar het station in de hoop dat zijn baasje weer terug zou komen. Bijna tien jaar na het overlijden van zijn baasje overleed de hond zelf. Hij stierf op de plek waar hij zijn baasje voor het laatst had gezien, namelijk op het station van Shibuya. De hond is opgezet en staat nu in het Nationaal Museum voor Natuur en Wetenschap in Tokyo.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Akita wordt ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Standbeeld van Hachiko

Het verhaal was zo verdrietig en de hond werd zo beroemd dat hij op een gegeven moment een eigen standbeeld van brons kreeg. Dit standbeeld werd een jaar voor zijn dood geplaatst. Helaas verdween het standbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd namelijk gesmolten zodat er wapens van gemaakt konden worden.

Toen de Tweede Wereldoorlog af was gelopen, maakte de zoon van de kunstenaar het beeld opnieuw en werd het in 1948 weer op precies dezelfde plek geplaatst, namelijk bij de uitgang van het station van Shibuya.

Akita Hachiko is legendarisch

Het verhaal van Hachiko en zijn baasje werd wereldwijd bekend. Het leidde onder ander tot een Japanse film genaamd Hachiko Monogatari, oftewel de legende van Hachiko. Deze film kwam uit in 1987. In het jaar 2009 maakte Hollywood een eigen versie genaamd A Dog’s Tale. In deze film speelt het verhaal zich af in de Verenigde Staten en vond de man Hachiko op straat.

Het moraal van het verhaal, namelijk dat het baasje kwam te overlijden en dat de hond elke dag nog naar het station bleef gaan, bleef hetzelfde. Hachiko is vandaag de dag nog steeds erg populair in Japan. Zo wordt er bijvoorbeeld elk jaar bij zijn standbeeld een herdenking georganiseerd. In 1994 kwam er een geluidsopname naar boven waarvan werd gedacht dat die verloren was gegaan. Miljoenen Japanners luisterden naar het geblaf van de overleden Hachiko.

Een andere theorie over de Akita Hachiko

De reden dat dit verhaal zo ontzettend populair is, is natuurlijk omdat het heel ontroerend is. Bovendien staat de Akita bekend om zijn trouw en loyaliteit en dat wordt met dit verhaal maar eens even bevestigd. Toch is er nog een andere theorie waarom Hachiko elke dag terug kwam komen naar het station. Deze theorie werd bedacht door Keita Matsui.

Hij was een curator bij een klein folklore museum in Shibuya, waar het station staat waar Hachiko elke dag heen ging. Hij moest vast wel geweten hebben dat hij zich niet populair zou maken met het verhullen van deze theorie en volgens hem de echte reden waarom Hachiko elke dag terug bleef komen naar het station, maar dat hield hem niet tegen.

Leer alles over jouw lieve Akita

Wil je álles leren over jouw Akita? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond!

Klik hier om het boek te bekijken

Yakitori

De echte reden waarom Hachiko volgens Matsiu terug kwam, is kip. Yakitori zijn gebraden gemarineerde kipstukjes die aan een spiesje zaten. Ze worden in Japan verkocht in kraampjes op straat. Ze zeggen namelijk dat professor Ueno wat yakitori heeft gekocht voor zijn Hachiko die op hem zat te wachten.

Als hij dan terug kwam na een lange treinreis was hij zo blij om zijn hond weer te zien dat hij hem wel eens van deze lekkere kip gaf. Dat heeft Hachiko natuurlijk onthouden. Elke hond zou dat waarschijnlijk wel onthouden, maar de Hachiko heeft een uitzonderlijk goed geheugen. Volgens Mitsui is dat dan ook de reden dat hij elke dag nog terugkwam naar het station.

Er waren dan ook nog altijd voorbijgangers die hem bleven belonen met yakitori, dus Hachiko had ook genoeg redenen om elke dag terug te gaan naar het station zodat hij een beetje kip zou krijgen.

Bamboestokjes

Ondanks dat het natuurlijk het verhaal iets minder ontroerend maakt, zou het zomaar eens kunnen zijn dat het waar is. Nadat hij is overleden, werd er namelijk autopsie gepleegd en in zijn maag werden resten van bamboestokjes aangetroffen. Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit of het waar is of niet. Het verhaal is namelijk inmiddels zo bekend en de Japanners houden zo erg van Hachiko dat het hen waarschijnlijk niets uit zou maken.

Misschien is dit ook wel het bewijs dat je niet altijd alles moet willen verklaren. Het verhaal van Matsui is namelijk een smet op het prachtige verhaal van Hachiko. En laten we eerlijk zijn, wie weet was hij ook wel gewoon elke dag naar het station gekomen als hij nooit van die lekkere kip had gekregen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Akita?

Bekijk dan het Akita Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Akita wilde weten in één compleet e-book!”

Akita Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Akita!

  • Wil je een Akita kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Akita zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Akita trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Akita de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Akita en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Akita Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Akita Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Akita Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!