Home | Kleine Akita: de kleine variant van dit ras

Kleine Akita: de kleine variant van dit ras

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Akita staat bekend als een grote, statige en krachtige hond. Hij heeft een dikke vacht, een gekrulde staart die op zijn rug ligt en is stevig gebouwd. Echter was dit Japanse ras lang niet altijd zo groot. Dit is namelijk door de jaren heen zo gekomen.

Dat heeft verschillende redenen. Ondanks zijn grootte is het natuurlijk altijd een hele lieve hond die erg loyaal en trouw is aan zijn baasje. Hierdoor is het echt het ideale huisdier en je beste vriend. In dit artikel lees je alles over de kleine Akita.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!

Japanse honden

Over het algemeen zijn Japanse honden van origine redelijk kleine honden. Ze waren meestal het formaat klein tot medium. Grote rassen bestonden niet echt. Je had dus kleine Akita’s en middelgrote Akita’s, maar echt grote had je niet. De honden werden namelijk voornamelijk gebruikt als jachthonden en het was handig als deze niet al te groot waren.

Grotere honden zijn namelijk wat lomper en kunnen zich minder makkelijk snel door de bossen of de bergen bewegen. Honden die iets kleiner zijn, zoals de kleine Akita, kunnen gerichter en sneller naar hun prooi rennen.

De transformatie van de kleine Akita

Na een tijdje kreeg de Akita ook een andere functie. Hij werd niet alleen een jachthond, maar ook een waakhond. Dat kwam omdat er steeds meer onrust kwam en burgeroorlogen uitbraken.

Sinds 1600 ongeveer werden de Akita’s ook gebruikt als gevechtshonden. Hiervoor werden de Akita’s gebruikt die iets groter waren. Om de kans op een overwinning tijdens zo’n gevecht te vergroten, werd na een tijdje de Akita vaak gekruist met honden die een stuk groter waren, zoals de Mastiff of de Tosa. Hierdoor werd de Akita natuurlijk ook een stuk groter.

Naar Amerika

Toen de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam, waren de Amerikanen in Japan en zagen zij de mooie Akita’s. Zij besloten om een aantal puppy’s mee naar de Verenigde Staten te nemen.

Hier gingen zij verder met het fokken van de kleine Akita’s, maar ze keken hierbij niet naar zuivere bloedlijnen of de raskenmerken van de Akita. Daarom is de Amerikaanse Akita over het algemeen een stukje groter dan de Japanse Akita.

Let op: Alle mogelijke Akita soorten (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Shiba Inu

Akita is niet de volledige naam van het ras. Dat is namelijk Akita Inu. Hij lijkt niet alleen qua naam, maar ook qua uiterlijk erg op de Shiba Inu. Ook dit is een Japans hondenras, maar deze is over het algemeen iets kleiner.

Het is dus een soort kleine Akita. Hij is ongeveer tussen de 35 en de 41 centimeter hoog en heeft een gewicht van tussen de 10 en de 15 kilo. De Shiba Inu valt onder de kleine rassen.

De grootte van een Akita klein

Zoals bij elk ras zijn er bij de Akita ook een aantal richtlijnen waar de hond aan moet voldoen. Ook is de grootte en het gewicht van de hond vastgelegd. Een reu mag over het algemeen iets groter zijn.

Hij mag namelijk een schofthoogte hebben van tussen de 64 centimeter en de 70 centimeter. Een teefje is dus iets kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 58 centimeter en de 54 centimeter. Daarnaast hoort er ook een bepaald gewicht bij de hond. Een teefje mag bijvoorbeeld tussen de 32 kilo en de 46 kilo wegen en een reu mag tussen de 34 en de 46 kilo wegen.

De Akita puppy

Wanneer een Akita wel nog echt klein is, is wanneer hij en puppy is. Hij blijft wel maar kort klein, want dankzij zijn behoorlijke eetlust groeit hij ook snel. Hij kan soms wel iets te snel groeien, dus het is belangrijk dat de pup wel genoeg lichaamsbeweging krijgt. Je wil natuurlijk niet dat hij last krijgt van overgewicht. De puppy neemt meestal in de eerste maanden snel toe in spiermassa, terwijl zijn skelet daar nog niet echt sterk genoeg voor is.

Het is daarom dan ook belangrijk dat je hond in deze periode niet té actief is. Zo mag hij nog niet traplopen en kun je beter lange wandelingen vermijden. Ook mag hij nog niet meelopen naast je fiets. Na ongeveer een jaar is een Akita volwassen en groeit hij niet meer verder. Dit verschilt echter enorm per hond. Vooral in zijn laatste maanden als puppy wordt de Akita snel groter.

De neonatale fase

In de eerst twee weken na de geboorte is de Akita natuurlijk nog ontzettend klein. Zijn gehoorgangen en ogen zijn dan nog gesloten, maar zijn reukzin is wel al goed ontwikkeld. Dat is ook wel nodig, want dankzij zijn reukzin gaat hij op zoek naar warmte en de spenen van zijn moeder zodat hij melk kan drinken. De kleine pup kan zijn lichaamstemperatuur nog niet zo goed regelen en slaapt of drinkt daarom bijna de hele dag.

De overgangsfase

Na twee weken komt de derde week en dat is de overgangsfase. De ogen en de gehoorgangen gaan dan open en de puppy kan nu dus horen en zien. Hij wordt ook wat actiever en gaat zijn omgeving steeds meer te ontdekken. Ook zijn broertjes en zusjes leert hij kennen en zijn eerste tandjes komen al langzaam door.

Leer alles over de verschillende Akita soorten

Wil je alles weten over de verschillende Akita soorten? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

De indruksfase

De vierde tot de zevende week is de indruksfase. De kleine Akita begint zijn omgeving steeds beter te kennen. Hij gaat ook wat vaker op verkenningstochten en wordt steeds nieuwsgieriger.

Ook het karakter van de puppy wordt steeds beter meer ontwikkeld. Het is heel belangrijk dat de Akita in deze fase veel contact heeft met zijn broertjes en zusjes, maar ook met mensen. Op deze manier wordt hij namelijk goed gesocialiseerd en kan hij op latere leeftijd ook beter omgaan met andere dieren en mensen.

De socialisatiefase

In de indruksfase begint hij dus al met socialiseren, maar in de socialisatiefase is dat nog meer. Dit is de achtste tot de twaalfde week en het is een hele belangrijke fase. Dit heeft namelijk grote invloed op het gedrag van je kleine Akita. Hij mag hierbij ook wel flink wat nieuwe indrukken opdoen, maar hij moet ook weer niet overprikkeld raken.

De Rangorde- en de roedelordefase

In de derde tot de zesde maand van zijn leven, zoekt de Akita zijn plekje in de omgang met andere dieren. Ook hier leert de puppy weer sociale grenzen kennen.

De puberteitsfase

Tot slot heb je dan de puberteitsfase. Deze duurt van de zevende tot de twaalfde maand en daarna is de Akita volwassen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Akita klein?

Bekijk dan het Akita Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Akita wilde weten in één compleet e-book!”

Akita Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Akita!

  • Wil je een Akita kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Akita zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Akita trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Akita de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Akita en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Akita Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Akita Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Akita Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!