Inhoudsopgave
De Akita is een ras met een prachtige vacht. Hij heeft een een halflange vacht die dubbel is gelaagd. De ondervacht is heel dik en zacht en de bovenvacht is wat langer en heeft een beschermende functie. De bovenvacht van de Akita is dan ook niet heel erg zacht van textuur. Hij voelt eerder hard en ruw aan. Gelukkig doet de vacht wel wat hij hoort te doen en dat is de Akita lekker warm houden.
Dat was vroeger ook wel nodig, want deze hond werd vooral gebruikt als jachthond in de bergen van Japan en hier kon het heel erg koud worden. De vacht van de Akita kan in veel verschillende kleuren voorkomen. In dit artikel bespreken we de witte Akita.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!
Verschillende kleuren
De vacht van de Akita kan allerlei verschillende kleuren hebben. Er is geen een kleur die ‘fout’ is of die niet bij het ras past. Wel heb je natuurlijk kleuren die vaker en minder vaak voorkomen. Kleuren die je bijvoorbeeld wat vaker ziet, zijn rood, grijs, zwart, fawn, zilver, pinto en wit. Ook zie je wel eens gestroomde kleuren bij de Akita.
Dan hebben we het over blauw gestroomd, rood gestroomd, zwart gestroomd en fawn gestroomd. Een gestroomde kleur wordt ook wel eens brindle genoemd en het betekent eigenlijk dat je een gestreepte vacht hebt terwijl de ondergrond een andere kleur heeft. Het is echter niet zo’n uitgesproken gestreept patroon als je bij een tijger ziet, maar de strepen zijn redelijk vaag. Het kan zo zijn dat de ondervacht een andere kleur heeft dan de bovenvacht van de Akita.
Rood of sesam
Toen de Akita nog maar net bestond, kwam het ras niet voor in zoveel verschillende kleuren. De traditionele vachtkleuren van dit ras zijn dan ook rood of sesam. Dit is een rode vacht met zwarte punten. De kleur heet dan wel rood, maar het lijkt meer op een warme kleur bruin.
Tegenwoordig is de Akita echter met zoveel verschillende rassen gefokt dat er ook heel veel verschillende kleuren zijn ontstaan. Inmiddels heb je namelijk veel meer kleuren en hebben ze dieren lang niet altijd één kleur, maar heb je dus ook gestroomde varianten.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Akita wordt ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.
De witte Akita
Bij de Akita worden alle mogelijke kleuren geaccepteerd als vachtkleur en dus ook een witte kleur. Sowieso heeft elke Akita, ongeacht hun kleur, wit in zijn vacht zitten. Volgens het rasstandaard moet namelijk elke Akita een Urajiro hebben. Dit zijn bepaalde plekken in de vacht die een witte kleur hebben.
Dat houdt in dat de zijkant van de staart, de bakkebaarden, de hals, de buik, de onderkant van de kaak en de binnenkant van de poten wit van kleur moeten zijn. Dit is bij elke Akita zo, behalve natuurlijk bij de witte Akita, want bij hem is de gehele vacht al wit van kleur.
De Amerikaanse Akita wit
Er zijn twee verschillende soorten Akita’s. Je hebt namelijk de ‘originele’, de Japanse Akita en de Amerikaanse Akita. De Amerikaanse variant is pas veel later ontstaan. De Japanse Akita bestaat namelijk al honderden jaren, maar het ras ging pas na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika. De soldaten namen toen een aantal puppy’s mee naar de Verenigde Staten en hier werd er doorgefokt met de dieren.
Er werd veel gekruist met andere rassen, waardoor de Amerikaanse Akita er nu ook iets anders uit ziet dan de Japanse Akita. Ook hier weer zijn alle kleuren toegestaan, dus ook een witte Akita. Wel zie je bij de Amerikaanse Akita vaak dat de honden een masker of een bies hebben. Dat houdt in dat hun snuit een donkere kleur heeft. Dit is bij alle Amerikaanse Akita’s zo, behalve bij de witte Akita.
De verzorging van de witte Akita vacht
Zo’n witte vacht is natuurlijk hartstikke mooi, maar deze moet ook goed schoon gemaakt worden. Een witte vacht wordt niet sneller vies dan een andere kleur vacht, maar je ziet het natuurlijk gewoon veel beter wanneer deze vies is.
Dat kan ook wel handig zijn, want dan weet je ook meteen wanneer het weer tijd is om je hond een wasbeurt te geven! Na een wandeling in het bos of een ander natuurgebied kan je witte Akita al snel niet meer zo wit zijn. Zeker in de koudere maanden, wanneer het veel regent, kan je hond buiten al snel vies worden.
Je kunt het beste je hond dan even onder de douche zetten en hem wassen met een goede hondenshampoo. Zorg ervoor dat het water op kamertemperatuur is en dat de shampoo goed tot op de huid in kan werken. Over het algemeen vinden Akita’s het niet heel fijn om gewassen te worden, maar ze maken er ook geen groot probleem van.
Leer alles over jouw lieve Akita
Wil je álles leren over jouw Akita? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond!
Klik hier om het boek te bekijken →
Het borstelen van de vacht
Naast een wasbeurt af en toe is het ook erg belangrijk dat je de vacht van je Akita regelmatig borstelt. Het beste kun je dit minstens één keer in de week doen, want dit ras heeft natuurlijk een hele dikke vacht.
De vacht gaat hier mooi van glanzen en daarnaast vindt je hond het ook gewoon heel fijn om geborsteld te worden. Wel is het verstandig om de vacht buiten te borstelen, want als je het binnen doet dan komen al de hondenharen in je huis terecht en dat is natuurlijk niet zo handig. Tijdens het borstelen werk je dan van voor naar achteren doe.
Je begint dus in de nek en werkt zo naar de schouders en de pootjes doe. Vervolgens borstel je vanaf de buik naar de ribbenkast en zo verder naar achter. Als laatste borstel je de achterpootjes en de staart van je Akita.
Een doffe vacht
De vacht van je witte Akita hoort stralend wit te zijn. Als dat dus niet meer het geval is en hij krijgt een doffe uitstraling, dan kan dat een aanwijzing zijn dat er iets mis is met je hond. Het kan bijvoorbeeld wijzen op een bepaalde ziekte of andere aandoening. Als deze doffe kleur aanhoudt, kun je het beste even naar de dierenarts gaan. Deze kan dan uitsluiten of er daadwerkelijk iets aan de hand is.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) witte Akita?
Bekijk dan het Akita Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!