Home | Akita Brindle: ontdek deze geweldige viervoeter

Akita Brindle: ontdek deze geweldige viervoeter

⏱ Leestijd: 4 minuten

Hoewel de Akita Brindle een prachtige hond is, zie je ze echt niet heel vaak. De honden hebben een prachtige vacht, vaak met een soort mix tussen grijs, rood en / of zwart en een witte borstkas. We hebben het over een grote, adellijke hond die een krachtig lichaam heeft en die iedereen wegblaast met zijn mooie gestalte en uiterlijk met zijn mooie rechtopstaande oren.

Maar het is ook een beest met een karakter. Dit artikel is bedoeld om je een beetje een idee te geven over de Akita Brindle en wat je ervan kan verwachten.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!

De Japanse Akita Brindle is een gigantische hond. Een vrouwtjes Akita kan soms wel 61 tot wel 66 centimeter worden op de schoft. Het mannetje wordt nog groter: die kan doorgroeien tot 71 centimeter. Dat is echt enorm voor een hond.

Het vrouwtje weegt vaak tussen de 30 en 50 kilo en het mannetje wordt soms wel ergens tussen de 40 kilo en wel 60 kilo. Hier kort in een tabel:

  Reu Teef
Hoogte op de schoft 66 cm tot 71 cm 61 cm tot 66 cm
Gewicht van volwassene  van 40 kilo tot 60 kilo van 30 kilo tot 50 kilo


Beschrijving van het uiterlijk

Een Akita Brindle is een hond die een uiterlijk heeft dat wel een beetje wegheeft van een tijger, alleen zijn de strepen niet zo strak als een tijger. Door zijn unieke ‘jas’ heeft het beest vele hondenliefhebbers om zijn pootjes gewonden.

De Akita heeft niet alleen een prachtig uiterlijk, ook innerlijk is het een heerlijke hond om in huis te hebben. Toch zijn er een paar ‘maren’ en ‘vraagtekens’ bij te zetten. Voor we dat doen, behandelen we eerst de geschiedenis, wat al veel kan zeggen over het karakter van de Akita Brindle.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Akita wordt ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Akita Brindle: een hond uit het noorden van Japan

Het hondenras Akita kwam voor het eerst voor in Japan. Net als veel Europese hondenrassen, was ook de Japanse Akita bedoeld om mee te helpen op de jacht. Het beest moest elanden, wilde zwijnen en bruine beren opspeuren en opjagen.

Ze moesten geschoten wild aanwijzen, ophalen en terugbrengen naar het baasje. Het wordt wel gesteld dat de Akita één van de oudste hondenrassen is ter wereld: het ras gaat ten minste 1000 jaar terug mee in de tijd.

Van een hond die moest jagen tot…

Het verhaal van de Akita begon als een jachthond, maar later werden de honden gebruikt door de Japanse adel om andere dingen te doen: ze moesten grond en huizen bewaken. Een groot deel van de Akita honden werd ook ingezet in de in Japan ooit populaire hondengevechten.

De Tweede Wereldoorlog was voor Japan en voor de Akita een moeilijke tijd: ze werden gedood voor hun warme vacht. Gelukkig heeft de Akita het overleeft. Het waren de laatste oorlogsjaren dat het beest ook naar Amerika kwam.

Wat meer over de Japanse Akita en de verschillende kleuren

Het is een vraag die je vast wel eens gehoord hebt als je een Akita hebt of iemand kent met een Akita. Het is inderdaad zo dat de Akita erg lijkt op een Husky, aangezien de vacht ook behoorlijk dicht is en het beest ook best wel wat wegheeft van een Husky qua gestalte.

De Akita is misschien wel verwant met verschillende andere noordelijke honden zoals de Husky, maar het is geen Husky.

Twee verschillende lijnen

Er zijn inmiddels twee verschillende lijnen ontstaan: de Amerikaanse Akita en de Japanse Akita. In Amerika zijn de honden wat zwaarder en kun je ze vinden in veel verschillende kleuren (rood, wit, Brindle, zwart, chocobruin, mix en ga zo nog maar even door), in Japan zijn er maar vier officiële kleuren: rood, Brindle, wit en zwart.

De hond ziet er in Japan ook meer uit als een vos dan de Amerikaanse.

De gestroomde vacht: Brindle

Waar het vachtpatroon Brindle, ook wel ‘gestroomd’ genoemd, vandaan is gekomen, is niet helemaal duidelijk bij genetische. Er worden meerdere redenen genoemd. Sommigen denken dat het beest met een Duitse Herder is gekruist en dat daardoor de gestroomde versie is ontstaan, anderen wijten het aan een natuurlijke genetische verandering.

Oorspronkelijk kwam de kleur niet voor en waren de meeste Akita’s wit of rood.

Leer alles over jouw lieve Akita

Wil je álles leren over jouw Akita? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Gezondheid van de Akita Brindle

Het is altijd een probleem bij rashonden dat er wordt gevist uit een kleine genenpool  en datzelfde geldt voor de Akita Brindle. Het hondenras is helemaal niet zo gezond, zelfs als je het vergelijkt met andere raszuivere honden. De Akita heeft last van heup- en ellebooggewrichten en kunnen in alle gewrichten en botten artritis ontwikkelen.

Ook kan de hond last hebben van een omgekeerde maag, waardoor het beest mogelijk bijna binnen een paar uur kan sterven. Ook zijn er veel huidproblemen: droge schilfers ontstaan door allergie. Daarnaast zijn er ook nog oog- en oorproblemen.

Is de Akita Brindle slechter af?

Het is niet helemaal duidelijk of de Brindle daadwerkelijk slechter af is als de andere kleuren Akita’s, maar er wordt over het algemeen wel een beetje voorzichtiger gedaan met het beest.

Anderen zeggen dat de kleur geen genetische mutatie is en dat het daarom raar is om te denken dat het een slecht effect zou hebben op de gezondheid. Hoe het ook zij, neem je Akita Brindle minstens eens per jaar mee naar de dierenarts, dan komt alles goed.

De Akita Brindle, nemen of niet?

Er zijn goede redenen om een Akita Brindle te nemen. Het beest is machtig en staat zijn mannetje wel en is dus goed geschikt als waakhond: sterker nog, daar heeft het generatieslang ervaring mee. Daarnaast heeft het een prachtige uitstraling qua vacht en qua postuur, dus je zult er in ieder geval wel opzicht mee baren.

De negatieve kanten van een Akita Brindle is dat je er als baasje ook echt je mannetje voor moet staan: je moet een beetje ervaring hebben met hoe om te gaan met potentieel dominante hondensoorten.

Ook is het belangrijk om het beest goed op te voeden als je kinderen hebt: Als het beest goed is opgeleid, zal hij kinderen behandelen als zijn eigen pups. Als dat alles jou als muziek in de oren klinkt, is de Akita Brindle iets voor jou!

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Akita?

Bekijk dan het Akita Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Akita wilde weten in één compleet e-book!”

Akita Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Akita!

  • Wil je een Akita kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Akita zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Akita trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Akita de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Akita en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Akita Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Akita Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Akita Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!