Inhoudsopgave
Wanneer je praat over de Akita ben je eigenlijk niet specifiek genoeg. Er zijn namelijk twee verschillende soorten Akita’s. Je hebt de Japanse versie en de Amerikaanse versie. Ondanks dat niet iedereen het verschil altijd zal zien, zijn deze verschillen er wel degelijk.
Allebei de soorten stammen af van de Japanse Akita. Dit is dus de officiële variant. Wat het verschil tussen de twee varianten precies is en hoe de Amerikaanse Akita dan is ontstaan, lees je allemaal hieronder.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!
De geschiedenis van de Amerikaanse Akita
Om meer te begrijpen van de Amerikaanse Akita, moet je eerst wat meer weten over de normale Akita. Dit ras bestaat al ontzettend lang, namelijk ruim vierhonderd jaar. Hij komt uit Japan, uit de gelijknamige provincie in het noorden van het land. Hij werd hier vooral gebruikt voor de jacht. Hij moest ondersteunen in de jacht op wilde vogels, beren en everzwijnen.
De Akita’s moesten deze dan bij elkaar drijven zodat de jagers de dieren konden vangen. Later werd de Akita echter ook gebruikt als waakhond omdat er veel oorlog en onrust was. Ook werd de Akita nog gebruikt als gevechtshond.
Zo is de Amerikaanse Akita ontstaan
Uiteindelijk begon de Tweede Wereldoorlog in Japan. Dit was een dieptepunt voor de Akita, maar uiteindelijk wel het begin van de Amerikaanse Akita. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vacht van de hond gebruikt voor de warmte en het vlees werd opgegeten. Dit ging zelfs zo ver dat er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1946 bijna geen Akita’s meer over waren.
Het was toen ook verboden om deze honden te exporteren en om te hebben. Aan het begin van de oorlog moest namelijk iedereen hun Akita afstaan aan het leger. Gelukkig was er een edelman genaamd Ichinoseki die stiekem een aantal exemplaren thuis verborgen had gehouden.
Hij ging actief aan het fokken om zo het ras te redden. De paar honden die nog over waren gebleven waren allemaal erg verschillende qua karakter en uiterlijk.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Akita wordt ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.
Naar Amerika
De Akita werd toen ook gekruist met de Duitse Herdershond. De puppy’s van deze kruising werden voor heel veel geld verkocht aan Amerikaanse soldaten. Zij namen deze puppy’s dus weer mee terug naar huis, naar de Verenigde Staten. Op deze manier is de Akita dus in Amerika terecht gekomen. Het werd toen echter nog niet meteen de Amerikaanse Akita genoemd. Dit kwam pas na een tijdje.
De Amerikanen gingen de Akita’s namelijk doorfokken zonder verder echt te kijken naar een zuivere bloedlijn of de stambomen van de honden. Hierdoor ontstond dus de Amerikaanse variant van het ras. Het zorgde toendertijd voor veel verwarring bij keurmeesters en fokkers omdat ze niet overeen kwamen met de originele, Japanse Akita.
Je had dan dus de Japanse Akita, oftewel gewoon de Akita, en de Amerikaanse Akita. Deze wordt ook wel de Great Japanese Dog genoemd door de Amerikanen.
Officieel
De Amerikaanse militairen die in Japan waren sloten dus de Akita in hun armen en namen er een aantal mee naar Amerika. Het ras werd dan ook al snel populair in de Verenigde Staten. De meeste van de Akita’s die zij mee hadden genomen, waren redelijk groot. Na zo’n tien jaar was het ras zo populair dat de Akita Club of America op werd gericht. De AKC, American Kennel Club, accepteerde het ras echter pas een stuk later, namelijk in oktober 1972.
Helaas konden de AKC en de Japanse Kennel Club het niet eens worden over een gemeenschappelijke afstamming van de honden en hierdoor werd er geen nieuwe bloedlijn ingevoerd naar Amerika vanuit Japan. Dit zorgde ervoor dat de Amerikaanse variant steeds meer begon af te wijken van de Japanse. Pas in 1992 erkende de JKC en de AKC elkaar, maar tegen die tijd waren er al een aantal verschillen tussen deze twee rassen.
Het verschil tussen de Amerikaanse Akita en de Japanse Akita
Toen de Amerikanen de Akita puppy’s mee naar huis namen, waren er dus maar een aantal exemplaren en deze waren allemaal redelijk verschillend. Uit al deze verschillende types kwamen twee rassen voort: de Japanse en de Amerikaanse Akita. In Japan werd er alles aan gedaan om het oorspronkelijke ras weer terug te krijgen en in Amerika werd er verder mee gefokt.
Je zou dus kunnen zeggen dat de Japanse Akita de originele versie is en dat de Amerikaanse versie een variant is van de Akita. De twee rassen lijken nog altijd erg op elkaar, maar er zijn een aantal kleine verschillen.
Zo is over het algemeen de Japanse versie iets kleiner. De Amerikaanse Akita is niet alleen groter, maar ook iets donkerder van kleur. Zowel de Japanse Akita als de Amerikaanse Akita zijn allebei een zelfstandig ras en worden erkend door de FCI.
Leer alles over jouw lieve Akita
Wil je álles leren over jouw Akita? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond!
Klik hier om het boek te bekijken →
De kleuren
Over het algemeen is de Amerikaanse Akita dus iets donkerder van kleur. Daarnaast komt de Japanse Akita vooral voor in de kleuren blond en wit, terwijl de Amerikaanse Akita hele donkere vlekken in zijn vacht heeft. De kleuren zijn helder en glanzend en de aftekeningen zijn duidelijk verdeeld. Ze hebben vaak ook echt een zwart masker op hun snoet.
Eenkleurige witte honden hebben geen masker. Pinto’s hebben meestal een witte grondkleur met platen die groot en gelijkmatig verdeeld zijn. Ze bedekken het hoofd en het lichaam voor meer dan een derde deel.
De donkere kleuren kunnen ook in combinatie zijn met lichtere kleuren, terwijl dat bij de Japanse versie meestal niet zo is. De ondervacht van de Amerikaanse Akita kan een andere kleur hebben. Verder zijn alle kleuren van het ras toegestaan.
De uiterlijke kenmerken van een Amerikaanse Akita
De Amerikaanse Akita is dus over het algemeen iets groter en heeft een gemiddelde hoogte van 66 tot 71 centimeter. Teven zijn ook weer iets kleiner, namelijk 61 tot 66 centimeter. Daarnaast is de vacht ook over het algemeen iets korter dan die van de Japanse versie.
Het is een grote en krachtige hond die veel massa heeft en zware botten. Zijn hoofd is ook breed en heeft de vorm van een stompe driehoek. Hij heeft een diepe voorsnuit, kleine oogjes en oren die recht overeind staan.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Amerikaanse Akita?
Bekijk dan het Akita Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!