Home | Overzicht van de Akita kenmerken

Overzicht van de Akita kenmerken

⏱ Leestijd: 3 minuten

Fysieke kenmerken van de Akita

De Akita heeft een zeer robuust en gespierd lichaam met grote botten en een krachtig uiterlijk. De snuit is lang, hun donkerbruine ogen zijn klein en alert en ze hebben puntige oren die iets schuin staan.

Sommigen zeggen dat de enorme driehoekige kop een beetje op een beer doet lijken. De Akita ziet er fel en vastberaden uit, wat dan wel weer past bij het toch wat eigenwijze persoonlijkheid.

De dikke en harige staart is het handelsmerk van het ras. Deze krult over de rug en geen twee staarten zijn hetzelfde. Sommige Akita’s hebben een dubbele krul.

De halflange vacht is dubbel gelaagd. De ondervacht is dik en zacht met een langere beschermende vacht. Deze is niet zo zacht als de ondervacht. De vacht is compact genoeg om de Akita warm en droog te houden in de zwaarste omstandigheden, zoals de bergen van Japan, waar ze van origine vandaan komen.

Er zijn veel soorten vacht kleuren zoals rood, grijs, zwart, zilver, pinto, wit, zwart gestroomd, blauw gestroomd, bruin gestroomd, rood gestroomd, fawn en fawn gestroomd. De ondervacht kan een andere kleur hebben dan de bovenvacht.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!

Gewicht en hoogte van de Akita

De Akita heeft specifieke richtlijnen voor de hoogte en het gewicht. Valt jouw Akita binnen deze richtlijnen? Dan weet je dat hij of zij niet afwijkt van de norm.

De gemiddelde schofthoogte van een reu is tussen de 64 tot 70 cenimeter. Een teefje is vaak iets kleiner; namelijk tussen de 58 en de 54 centimeter.

Een van de kenmerken die sterk bijdragen aan een gezond gewicht is het geslacht. Zo mag een teefje tussen de 32 en 46 kilogram wegen. Een reu mag tussen de 34 en 50 kilogram wegen.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat het gewicht van jou Akita hoger ligt.

In sommige gevallen spreek je dan van overgewicht. Het is belangrijk om te weten wat je hieraan kan doen.

Je wil jouw hond zo spoedig mogelijk weer op een gezond gewicht krijgen. Omdat overgewicht schadelijk is voor zijn gezondheid en geluk. Verderop in dit boek vertellen we je alles over de gezondheid en voeding voor jouw Akita.

Kleuren van de Akita

Een Akita heeft een mooie vacht die vaak voorkomt in een vast palet aan kleuren. Deze kleuren zijn voor veel mensen ook zo kenmerkend aan dit hondenras. De meest voorkomende kleuren van deze honden zijn:

Rood, grijs, zwart, zilver, pinto, wit, zwart gestroomd, blauw gestroomd, bruin gestroomd, rood gestroomd, fawn en fawn gestroomd.

Levensverwachting van de Akita

Een Akita heeft een behoorlijke levensverwachting. Je kan dus jarenlang plezier hebben van deze lieve viervoeter. De uiteindelijke leeftijd is wel sterk afhankelijk van een groot aantal factoren.

Dit hangt in de eerste instantie af van zaken zoals de grootte van de hond, de gezondheidstoestand en de leefomstandigheden.

Als deze factoren in orde zijn én het baasje de hond goed verzorgt kan het zomaar zijn jouw Akita tussen de tien en twaalf jaar oud kan worden. Dit is de gemiddelde leeftijd in normale omstandigheden. Logischerwijs heb je uitschieters naar beneden en naar boven, maar de meeste honden van dit ras zullen ergens binnen deze range uitkomen.

Persoonlijkheid van de Akita

De Akita is een zeer sociale, energieke hond die goed zal gedijen bij baasjes die hem lichaamsbeweging en aandacht bieden. Dit alles krijgt de Akita het liefst in overvloed. Een Akita is de perfecte metgezel als je wilt wandelen of hardlopen. Dit is vooral het geval bij koel of koud weer.

Dit type hondenras geeft de voorkeur aan menselijk gezelschap boven gezelschap van honden, vooral omdat de neiging om te willen domineren een belemmering kan zijn bij contact met andere honden. Als je vroeg begint met de socialisatie en de Akita constante inspanning kunt bieden is het zeker mogelijk om de Akita goed te laten samen zijn met andere honden.

De Akita is een geweldig leuke hond die zich op z’n best voelt bij mensen. Je kunt je vrijwel geen betere gezinshond treffen, want ook met kleine kinderen is de Akita een zeer geschikte keuze.

Het hondenras Akita is het type dat regelmatige intensieve activiteiten aangeboden moet worden. Dit is een must voor dit ras. Dit kan ook een voordeel zijn als je zelf graag actief bent. Dan heb je aan de Akita een perfect maatje om samen mee te sporten.

Houd bij de Akita goed in de gaten dat dat dit type hond niet urenlang binnen kan zitten zonder dat dit een negatief effect zal hebben. De hond is aanhankelijk, maar kan wel goed alleen zijn. Het is vooral de energie die er op zulke momenten niet uit kan.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Akita wilde weten in één compleet e-book!”

Akita Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Akita!

  • Wil je een Akita kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Akita zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Akita trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Akita de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Akita en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Akita Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Akita Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Akita Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!