Inhoudsopgave
Al jarenlang worden er verschillende hondenrassen met elkaar gekruist. Dat is dus helemaal niet gek, het wordt juist heel veel gedaan. Dat is soms zelfs handig, want zo voorkom je dat de hondenrassen te ver door worden gefokt. Door twee verschillende hondenrassen met elkaar te kruisen, krijg je een nieuw ras. De hond heeft dan zowel de uiterlijke als de psychische kenmerken van allebei zijn ouders.
Hierdoor kun je soms erg grappige creaties krijgen. Bekende kruisingen zijn bijvoorbeeld de Boxador en de Labradoodle. De Labradoodle is een kruising tussen een Poedel en een Labrador. Bij de Boxador worden een Boxer en een Labrador gekruisd. Ook de Akita wordt vaak gebruik voor zo’n mix. Eén van de populairste rassen om de Akita mee te mixen, is de Husky. Je krijgt dan de Huskita.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!
De Husky
Voordat we het gaan hebben over de Huskita, is het natuurlijk wel handig om wat meer te weten over de Husky oftewel de Siberische Husky. Het is een prachtig ras dat vooral bekend staat om zijn dikke vacht en het feit dat hij veel gebruikt wordt als sledehond.
Hij trekt samen met de rest van zijn roedel dan de slede van zijn baas door de sneeuw. Waarschijnlijk waren deze honden er zo’n 3000 jaar geleden al en leefden ze in het Sovjet-noordpoolgebied. Ze waren van onschatbare waarde, want ze hielpen op veel verschillende vlakken mee.
Ze beschermden namelijk hun baasjes, zorgden voor warmte en hielpen bij het jagen. Door de jaren heen heeft de Husky zich steeds meer verspreid over de wereld. Het is een ras dat niet voor iedereen geschikt is. Hij is namelijk erg intelligent en heeft daarnaast ook veel beweging nodig. Het liefste wandelt hij een paar uur op een dag en wordt hij ook op mentaal gebied flink uitgedaagd, anders gaat hij zich vervelen en dan kan hij vervelend gedrag laten zien.
Akita x Husky mix: De Huskita
In principe lijken de Husky en de Akita helemaal niet zoveel op elkaar, maar ze hebben wel veel dezelfde fysieke kenmerken. Hierdoor is het creëren van de Huskita best we makkelijk gegaan.
Allebei de rassen hebben namelijk een sterk en atletisch lichaam en zijn voorzien van een dikke vacht die ze warm houdt tijdens koud en guur weer. Waarschijnlijk werd de Huskita voor het eerst gemaakt tegen het einde van de 21 eeuw. Op dit moment was de designer hond, zoals kruisingen heten, erg populair.
De fysieke kenmerken van deze Akita x Husky kruising
De Huskita is erg gemakkelijk te herkennen. Hij heeft namelijk een heel gespierd lichaam, een brede borstkas, een dikke nek en een hoekig hoofd. Ze hebben een zelfverzekerde houding en een krachtig frame.
De oren van de Huskita zijn redelijk groot en staan recht overeind. Ze zijn in de vorm van een symmetrische driehoek waardoor ze heel goed kunnen horen, ook wanneer de geluiden van veraf komen. De ogen van de Huskita kunnen bruin of blauw zijn en ze zijn redelijk klein. De snuit van de Huskita is vierkant van vorm.
Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Akita (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De grootte van de Huskita
De voorste ledematen zijn recht en de achterste poten zijn heel erg krachtig. Dat is ook wel nodig, want zowel de Husky als de Akita moet lange afstanden af kunnen leggen door de sneeuw en door de bergen.
De Huskita is een middelgroot tot grote hond. Zijn schofthoogte ligt tussen de 56 centimeter en de 61 centimeter. Mannetjes zijn over het algemeen iets groter dan de vrouwtjes. Gemiddeld wegen de honden tussen de 23 tot 30 kilo. Hierdoor zijn ze wel een stuk lichter dan de Akita Inu.
De vacht van de Huskita
Zowel de Husky als de Akita hebben een prachtige, dikke vacht waar ze bekend om staan en de Huskita heeft dit dus ook. Om de hond goed warm te houden, heeft hij een dikke dubbele vacht. De haren zijn niet heel erg lang en hebben een rechte structuur. De meeste Huskita’s hebben twee of drie verschillende kleuren en zo’n beetje elke kleur is mogelijk.
De kleuren die het meest worden gezien zijn zwart, wit, sable, grijs en bruin. Je ziet ook vaak dat de Huskita een gezichtsmasker heeft dat wat donkerder is, maar dat hoeft niet per se.
Het karakter van de Akita x Husky
In sommige opzichten lijken de Siberische Husky en de Akita Inu op elkaar, maar qua temperament zijn ze allebei juist heel verschillend. Hierdoor is het best wel lastig om te zeggen wat voor persoonlijkheid de Huskita heeft, want dit is elke keer anders. Zelfs verschillende hondjes uit één nestje kunnen zich heel anders gedragen. Over het algemeen heeft de Huskita wel de loyale en trouwe eigenschappen van de Akita Inu overgenomen.
Daar staat tegenover dat de Akita over het algemeen niet heel aanhankelijk is, maar de Husky is dat wel. Daarom is de Huskita vaak ook wat aanhankelijker en liefdevoller.
Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Akita
Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Akita? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.
Klik hier om het boek te bekijken →
Waakzaam
De Huskita is een erg waakzame hond. Ze kunnen dan ook heel gespannen zijn en zijn zich altijd scherp bewust van hun omgeving. Ze zullen het als eerste weten wanneer er iemand hun omgeving binnenkomt en daardoor is het een hele goede waakhond.
Wel is het belangrijk dat dit ook meteen op het begin van zijn leven goed aan wordt geleerd, anders kunnen ze juist erg angstig of agressief worden. Ook kun je ze op het begin aanleren om goed met andere honden om te gaan, maar niet elke Huskita vindt dit even fijn.
Trainen
De Husky en de Akita zijn allebei zeer intelligente honden en moeten hard werken. De Huskita is hier dus precies hetzelfde in. Dit betekent ook dat ze heel veel beweging op een dag willen hebben en dat ze ook mentaal gezien veel uitgedaagd willen worden. Als dit niet genoeg gebeurt, dan kunnen ze hyperactief worden. De Huskita is daarom niet echt een geschikt ras voor mensen die nog nooit eerder een hond hebben gehad.
Het is bij de Huskita niet zozeer belangrijk dat je dominant bent zodat de hond weet wie de baas is, maar het is belangrijker dat je een sterke band creëert waardoor je hond goed naar je zal luisteren.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Akita?
Bekijk dan het Akita Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!