Home | Leer alles over de Amerikaanse Akita langhaar

Leer alles over de Amerikaanse Akita langhaar

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je denkt aan een Akita, denk je meestal aan een Japanse hond met een halflange vacht. Hij heeft een dubbele vacht waarbij de ondervacht dik en zacht is en de bovenvacht wat langer is en een beschermende functie heeft. Deze bovenvacht is niet per se heel zacht, maar de haren staan wel recht overeind waardoor hij een pluche uitstraling krijgt.

De Akita heeft dus best wel een dikke vacht en de reden hiervoor is simpel. Van origine komt dit ras namelijk uit de bergen van Japan en daar kon het nog wel eens ontzettend koud zijn. De vacht diende dus echt ter bescherming en om de hond lekker warm te houden. Maar wist je dat er ook nog een andere soort van dit ras is? Er is namelijk ook een langharige Akita. Daarover lees je hier meer.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Akita nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Akita!

Akita Langhaar

Het kan soms voorkomen dat een Akita langere haren heeft dan normaal. Dan is het dus geen gewone Akita, maar een langharige Akita. De structuur van deze vacht in minder bekend dan die van de gewone Akita.

Een hond van dit ras krijgt lange haren wanneer allebei de ouders het langhaar gen dragen. Ze hoeven dus niet per se allebei lange haren te hebben, alleen het gen dragen is al voldoende.

Dit betekent dus dat de langharige Akita wel gewoon raszuiver is, ondanks dat het niet voldoet aan het rasstandaard. Helaas betekent dit wel dat ze niet mee kunnen doen aan officiële hondenshows, want het wordt dan gezien als een ‘foute’ Akita.

Een betere vacht

Wat opvallend is, is dat je vaak ziet dat wanneer ouders die het langhaar gen doorgeven aan hun puppy’s, deze puppy’s een hele goede kwaliteit en structuur van de vacht hebben.

Dit geldt dus ook voor de puppy’s in het nestje die een korte vacht hebben. Hieruit kan dus geconcludeerd worden dat een langharige Akita belangrijk is voor het ras, want het zorgt er voor dat de kwaliteit van de vacht van de kortharige puppy’s uitstekend is.

Amerikaanse Akita langhaar: helemaal gezond

Er wordt wel eens beweerd dat de langharige Akita’s een aan huidaandoening lijden of dat ze ziek zijn. Dit is echter helemaal niet waar. Een langharige Akita is niets minder wanneer je het vergelijkt met kortharige honden binnen dit ras. Hij heeft alleen wat langere haren, maar dat komt dus omdat allebei zijn ouders dan het langharige gen dragen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Akita wordt ook uitgebreid behandeld in Akita Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het ontstaan van de lange vacht

Hoe deze langharige variant precies is ontstaan, is niet duidelijk. Waarschijnlijk komt het omdat het ras vroeger met veel verschillende rassen gekruist werd. Dit werd voornamelijk in Amerika gedaan, want in Japan werd geprobeerd om het ras zo zuiver mogelijk te houden. Wat opvallend is bij de langharige Akita, is dat deze lange vacht niet meteen vanaf het begin ontstaat.

Als je kijkt naar een nestje Akita pups wanneer ze net zijn geboren, dan zie je geen enkel verschil in de types van de vacht. Vanaf ongeveer vier weken zie je pas wat verschil in de lengte van de vacht, maar dan hoeft het nog niet eens per se te wijzen op een langharige Akita. Pas na ongeveer zes weken begin je echt verschil te zien in de lengte van de vacht. Na acht weken is het dan duidelijk of een puppy een langharige of een kortharige is.

Het karakter van de langharige Amerikaanse Akita

De langharige Akita is erg populair in de Verenigde Staten. Hij wordt daarom ook wel de Amerikaanse Akita langhaar genoemd. Hier wordt hij namelijk heel vaak ingezet als therapiehond of als blindengeleidehond.

Omdat de Akita van origine een jachthond is, kan hij nog steeds uitstekend speurwerk verrichten. Als jachthond moest hij immers de wilde dieren bijeen drijven zodat zijn baasje, de jager, de dieren dan kon vangen. Daarom wordt de langharige Akita ook nog wel eens ingezet als speurhond.

Het verschil tussen de langharige Akita en de kortharige variant

Het grootste verschil tussen deze twee soorten Akita’s is natuurlijk de lengte van de vacht. De dieren hebben allebei een ondervacht en een bovenvacht, maar bij de kortharige Akita is de bovenvacht halflang en bij de langharige Akita is hij wat langer.

Er wordt wel beweerd door sommige mensen dat de langharige variant slimmer is dan hun kortharige broertjes en zusjes. Dit is nooit bewezen, maar sommige fokkers zien wel dat de langharige variant zachter van karakter is, ondernemender is en er voor open staat om nieuwe dingen te leren.

Daarnaast is de Akita langhaar meestal heel correct qua bouw en wijkt hij dus bijna niet af van het rasstandaard, terwijl dit bij een kortharige Akita nog wel eens voor wil komen. Verder hebben de langharige en de kortharige Akita’s dezelfde kenmerken, alleen heeft de langharige variant dus iets meer haar.

Leer alles over jouw lieve Akita

Wil je álles leren over jouw Akita? Bekijk dan ook het Akita Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de vacht

Bij de lange vacht van de langharige Akita is het nog belangrijk dat je zijn vacht goed verzorgt. Hij heeft namelijk een hele dikke vacht die goed door geborsteld moet worden. Dit kun je het beste minstens één keer per week doen, maar het liefste nog wat. Je zult al snel merken dat je hond het heerlijk vindt om geborsteld te worden en zijn vacht gaat er ook nog eens mooi van glanzen.

Wees wel zo slim om je hond buiten te borstelen, want als je het binnen doet dan komen al zijn haren in je woning terecht en dat is natuurlijk niet heel fijn. Je kunt in principe hier een gewone borstel voor gebruiken, maar op deze manier wordt de ondervacht niet zo goed verzorgd. Het is daarom nog beter op een slicker borstel te gebruiken.

Borstelen

Tijdens het borstelen is het belangrijk dat je van voor naar achteren werkt. Vergeet ook de plekjes achter de oren, de keel, de nek en de borst niet. Deze worden namelijk vaak overgeslagen, maar zijn wel erg belangrijk. Vervolgens ga je borstelen van de nek naar de schouders toe en vervolgens naar de pootjes. De buik borstel je vanaf de ribbenkast naar achteren toe.

Als laatste borstel je dan de achterpootjes en de staart. Let er wel op dat je heel voorzichtig bent bij de staart, want deze is erg gevoelig omdat de staart van de Akita het verlengde is van zijn ruggengraat.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Amerikaanse Akita langhaar?

Bekijk dan het Akita Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Akita wilde weten in één compleet e-book!”

Akita Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Akita!

  • Wil je een Akita kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Akita zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Akita trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Akita de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Akita en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Akita Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Akita Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Akita Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!